برای بررسی و پیش بینی وضعیت هوا جهت رصد هلال های این ماه طی روزهای 18، 19 و 20 تیرماه ابتدا نگاهی به بولتن سازمان هواشناسی در مورخ دوشنبه 14 تیر می اندازیم که در آن آمده است:
بر اساس تحلیل آخرین نقشه های پیش یابی طی سه روز آینده بویژه در ساعات بعداز ظهر برای جنوب سیستان و بلوچستان، ارتفاعات جنوب کرمان و شرق هرمزگان افزایش ابر، رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید موقت پیش بینی می شود. همچنین طی روزهای سه شنبه تا جمعه با شمالی شدن جریانات بر روی سواحل دریای خزر، برای این نواحی ابرناکی و بارش پراکنده انتظار می رود. شایان ذکر است از اوایل وقت چهارشنبه تا جمعه در نواحی شرقی کشور (بویژه در منطقه زابل) و طی روزهای پنج شنبه و جمعه در نواحی شمال شرق، بخش هایی از مرکز کشور در استان های سمنان، شرق اصفهان و یزد و همچنین در نواحی از جنوب غرب کشور وزش باد شدید و در مناطق مستعد خیزش گردوخاک و کاهش کیفیت هوا پیش بینی می شود.
از سه شنبه تا جمعه برای سواحل دریای خزر و اردبیل روند کاهشی دما و در نیمه جنوبی کشور استقرار هوای گرم و افزایش نسبی دما پیش بینی می شود.
طی دو روز آینده شرق خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان و سه شنبه تا جمعه دریای خزر مواج خواهند بود.
همان طور که گفتم دو پارامتر مهم هواشناسی جهت رصد، عدم پوشش ابر و عدم وجود غبار در آسمان و به ویژه در افق و جایی است که هلال ماه در آنجا قرار دارد.
در ادامه به نقشه های پیش یابی هواشناسی پوشش ابر در ساعت های 4:30 روز جمعه و 19:30 روز شنبه و نیز یکشنبه نگاهی می اندازیم.
نتیجه گیری:
با نگاه به اغلب نقشه های هواشناسی و نیز مراجعه به مدل های پیش بینی مختلف که در دسترس است؛ به اختصار می توان گفت که برای هلال صبحگاهی ذی الحجه 1442، در صبح روز جمعه 18 تیرماه برای شمال و سواحل دریای کاسپین، دامنه های شمالی رشته کوه البرز، شمال غرب و مناطقی از شمال شرق کشورمان ابرناکی و بارش باران دور از انتظار نخواهد بود. (پوشش ابر با رنگ آبی) همچنین با توجه به جریانات جنوبی از طرف اقیانوس هند و خلیج فارس و با توجه به ساعات آغازین صبح، ابرناکی و رطوبت نسبی بالا در سواحل و مناطق جنوبی کشورمان در جنوب استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر و حتی جنوب استان فارس پیش بینی می شود. اگر نگاهی به نقشه های سرعت باد در مدل های مختلف بیندازیم و با توجه به فصل تابستان و اقلیم مناطق نیز، در نوار شرقی کشورمان بخصوص در زابل، شرق خراسان جنوبی و شرق خراسان رضوی و مناطقی از دشت کویر، وزش باد شدید انتظار می رود. که با کاهش دید مواجه خواهیم بود. در جنوب غرب در استان های ایلام و خوزستان به ویژه مناطق غربی آنها وزش باد خواهیم داشت که احتمال کاهش دید وجود دارد.
بنابراین بهترین مناطق برای رصد هلال صبحگاهی ذی الحجه مناطق مرکزی و غربی ایران می باشد.
برای رؤیت هلال شامگاهی ذی الحجه در روزهای شنبه و یکشنبه نیز همان طور که در تصاویر مشاهده می کنید، میزان پوشش ابر در ارتفاعات رشته کوه زاگرس و به خصوص مناطق و دامنه های شرقی آن و نیز در جنوب شرق و شرق کشور، بالا بوده و نیز با توجه به سرعت بالای باد در غرب و جنوب غرب کشور و نوار شرقی ایران و نیز فصل خشکی و عدم بارش، میزان گردوغبار در این مناطق بالا خواهد بود و در سایر مناطق مشکل چندانی برای رصد هلال وجود نخواهد داشت.
با توجه به نقشه ها روز یکشنبه نسبت به شنبه، روز بهتری از لحاظ هواشناسی برای رصد می باشد و به طور کلی در این دو روز مناطقی از غرب، شمال غرب، شمال شرق و مرکز ایران برای رصد مناسبتر خواهند بود.
البته با توجه به اینکه پیش بینی های هواشناسی برای بیشتر از 5 روز دارای خطای بیشتری می باشد و این مطلب در روز دوشنبه 14 تیر نوشته شده است، احتمال تغییر در پیش بینی برای هلال شامگاهی و روزهای شنبه و یکشنبه وجود دارد که اگر پیش بینی و نقشه ابرناکی دارای تفاوت زیادی با نقشه های بالا باشد، جهت هلال ذی الحجه پیش بینی به روزتری ارائه خواهم کرد.
کارشناس پیش بینی سازمان هواشناسی کشور