با تبریک آغاز سال نو 2022 میلادی، وضعیت هوای اولین هلال صبحگاهی سال 2022 (جمادی الاول) در صبح روز یکشنبه 12 دی را با نگاهی به آخرین بولتن سازمان هواشناسی مورخ روز جمعه 10 دی ماه، بررسی می کنیم:
“جمعه، گستره فعالیت سامانه بارشی در شرق، مرکز و جنوب کشور می باشد و در جزایر واقع در خلیج فارس و تنگه هرمز، سواحل دریای عمان، استانهای بوشهر و فارس، هرمزگان، کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، یزد و برخی نقاط استان اصفهان، همچنین برخی نقاط غرب، جنوب غرب در امتداد زاگرس مرکزی، سبب بارش باران گاهی همراه با رعدوبرق و وزش باد شدید می شود، در مناطق مستعد ریزش تگرگ و در ارتفاعات بارش برف پیش بینی می شود.
شنبه فعالیت این سامانه در شرق کشور کاهش می یابد و در نوار جنوبی کشور، فعال می باشد. در جزایر واقع در خلیج فارس و تنگه هرمز، سواحل دریای عمان، بوشهر، نیمه جنوبی استانهای فارس و کرمان، هرمزگان، برخی مناطق سیستان وبلوچستان و خراسان جنوبی، بارش باران گاهی رعدوبرق و وزش باد رخ می دهد. همچنین از بعداز ظهر شنبه، در برخی نقاط غرب، در جنوب اردبیل و جنوب آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی، جنوب غرب و از اواخر وقت در دامنه های جنوبی البرز مرکزی، بارش باران و برف، پیش بینی می شود.
یکشنبه با ورود موجی جدید، گستره فعالیت سامانه بارشی، کل کشور به جز نوار شمالی که بارش های پراکنده دارد، را فرا خواهدگرفت. در استان های جنوبی و سواحل خلیج فارس رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید گاهی ریزش تگرگ و درمناطق مرتفع و سردسیر بارش برف رخ می دهد. یکشنبه بارش در فارس، بوشهر، شرق خوزستان، جنوب لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان، کرمان و جزایر واقع در خلیج فارس و تنگه هرمز، شدت خواهد داشت. شایان ذکراست، یکشنبه، نیمه جنوبی و غرب فارس، نیمه جنوبی بوشهر و شرق هرمزگان در معرض خطر سیلاب قرار دارد.
دوشنبه، این سامانه در کل کشور فعال می باشد و سبب بارش دربیشتر مناطق کشور به جز شمال غرب که بارشهای پراکنده دارد، می شود. دوشنبه، در شرق هرمزگان، جنوب شرق کرمان و غرب و نواحی مرکزی سیستان وبلوچستان بارش شدت خواهد داشت و در ارتفاعات و مناطق سردسیر کشور بارش برف رخ می دهد.
سه شنبه عمده بارشها در جنوب شرق کشور است و در نیمه جنوبی سیستان و بلوچستان بارش شدت خواهد داشت. به علاوه، در برخی نقاط غرب، جنوب غرب، نواحی مرکزی و شرق کشور بارش پراکنده رخ می دهد. در ضمن بعداز ظهر سه شنبه، بتدریج آخرین موج این سامانه ای که چند روز در کشور فعال بود، از شمال غرب وارد کشور شده و در برخی مناطق شمال غرب، غرب، زاگرس مرکزی و در دامنه های جنوبی البرز و شمال شرق کشور سبب بارش پراکنده باران و برف و وزش باد خواهد شد.
قابل ذکر است روزهای شنبه و یکشنبه افزایش نسبی دما در استان های ساحلی خزر و دوشنبه با نفوذ جریانات شمالی، کاهش نسبی دما در این مناطق پیش بینی می شودو دریای خزر مواج می شود. خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان تا روز دوشنبه مواج می باشند. همچنین تا روز یکشنبه در تهران و کرج تداوم آلودگی هوا را خواهیم داشت.” برای رصد هلال صبحگاهی، عدم پوشش ابر و عدم وجود غبار در آسمان از مهم ترین عناصر هواشناسی مورد نیاز است. به خصوص در افق شرقی و جایی که هلال ماه در آنجا قرار دارد. پس به نقشه پیش یابی هواشناسی پوشش ابر در ساعت 6:30 یکشنبه نگاهی می اندازیم.
نتیجه گیری:
با توجه به آنچه در بولتن سازمان هواشناسی آمده و نیز با نگاهی به نقشه فوق می توان گفت که برای هلال صبحگاهی جمادی الاول 1443، در صبح روز یکشنبه 12 دی ماه، وضعیت مناسبی جهت رؤیت هلال به جز مناطقی از شمال غرب کشورمان و همچنین مناطقی از شرق کشور که احتمال نیمه ابری بودن هوا وجود دارد، در سایر مناطق شانس چندانی برای رصد هلال وجود نخواهد داشت. همچنین در مناطق ذکرشده به دلیل رطوبت بالا و احتمال مه گرفتگی رصد هلال چندان بی دردسر نخواهد بود.
در پایان لازم می دانم همانند همیشه اشاره کنم که پیش بینی هواشناسی همواره با خطا همراه بوده، ولی در نتیجه گیری، یک پیش بین هواشناسی با توجه به تجربه شخصی، شناخت از وضعیت هوا و اقلیم منطقه، مقایسه مدل های پیش بینی و با توجه با جمیع جهات پیش بینی را ارائه می نماید. امیدوارم رصد موفقی داشته باشید و با رعایت نکات بهداشتی از بیماری دور بوده و مواظب سلامتی خود باشید.
سیامک نیک طلب، کارشناس پیش بینی سازمان هواشناسی کشور