مدار ماه به دور زمین تمایل 5 درجه ای دارد و زمانی که ماه در پایین ترین عرض جنوبی باشد آنگاه شرایط دیدن هلال برای ساکنان نیمکره شمالی سخت تر می شود. هلال جمای الاولی یکی از چنین هلال هایی است که به علت قرارگیری در بیشترین عرض جنوبی با گذشت حدود 28 ساعت از مقارنه ارتفاع چندانی از افق پیدا نکرده است و بنابراین هلال چالشی برای دیدن باچشم مسلح و غیرمسلح خواهد بود.
شرایط رویت پذیری هلال
برای بررسی رویت پذیری هلال جمادی الاولی 1445 در پهنه ی ایران شاخص های مختلف ماه در لحظه ی غروب خورشید سه شنبه 23 آبان 1402 در مناطق مرزی ایران مورد بررسی قرار گرفته است و جدول زیر مشخصات بیشینه و کمینه هلال ماه را مورد بررسی قرار داده است. هلال در شمال ایران با دوچشمی قوی، مرکز ایران با دوچشمی متوسط و ضعیف و جنوب ایران با چشم غیرمسلح قابل رویت است.
تصویر 1
بر این اساس برای اطلاع از این که مشخصه های هلال ماه چگونه افزایش و کاهش پیدا می کند نقشه زیر می تواند کمک بسیاری در این زمینه به شما نماید. ضمن این که خط رویت پذیری هلال با چشم غیرمسلح با معیار قاضی میرسعید مورد بررسی قرار گرفته است.
تصویر 2
هلال ماه در پهنه ی دنیا
هلال جمادی الاولی 1445 با نوجه به عرض منفی ماه وضعیت رویت پذیری مناسبی در عرض های متوسط و بالای نیمکره شمالی ندارد و مناطق بسیاری در شمال آسیا، اروپا و آمریکای شمالی هلال ماه را در شامگاه 23 آبان نخواهند دید. ولی در نیمکره جنوبی در تمامی نقاط هلال به راحتی با چشم غیرمسلح دیده می شود. در بخش های از مرکز آسیا، خاورمیانه، جنوب اروپا و آمریکای شمالی هلال با چشم مسلح قابل رویت خواهد بود.
تصویر 3
وضعیت رصدی هلال ماه
هلال جمادی الاولی 1445 در کنار دو جرم مناسب آسمانی سیاره عطارد و ستاره قلب العقرب قرار دارد. سیاره عطارد پرنورتر است و اگر بتوانید با ابزار رصدی آن را بیابید فاصله کمتری به هلال دارد. اگرچه توصیه می شود شاخص های مناسبی در زمان گذر خورشید از سمت هلال ماه در زمان رویت بر روی افق علامت گذاری نمایید تا بتوانید راحت تر هلال ماه را به دام اندازید.
تصویر 4
در نهایت وضعیت رخگرد هلال جمادی الاولی 1445 مورد بررسی قرارگرفته است تا شرایط عوارض لبه ی ماه مورد ارزیابی دقیق تری قرار گرفته باشد.
تصویر 5
در پایان برای شکار این هلال سعی کنید از ابزار مناسب و افقی تمیز بهره ببرید و چون زمان کمی برای رویت در اختیار دارید، اگر امکانات مناسبی از جمله تلسکوپ های مجهز به سامانه خودکار گوتو در اختیار دارید توصیه می کنم ضمن تنظیم دقیق قبل از غروب خورشید جستجوی هلال را آغاز نمایید. برای رویت با چشم غیرمسلح در جنوب ایران حتما محل هلال را با ابزار رصدی جستجو و با دقت بالایی شاخص گذاری کنید تا بتوانید با چشم جستجوی دقیق تری داشته باشید. تمرکز روی رویت با چشم و اطمینان از رصد بسیار مهم است. برای راهنمایی شکار این هلال، سه هلال که توسط نگارنده رویت شده با مشخصاتی نزدیک و ضعیف تر از هلال جمادی الاولی 1445 مورد مقایسه قرار گرفته است.
تصویر 6