وضعیت رویت پذیری هلال صبحگاهی ذی القعده وشامگاهی ذی الحجه 1442

در غروب روز شنبه در پهنه ایران یک هلال جذاب اما بسیار بسیار سخت را پیش رو خواهیم داشت

به نام خداوند جان و خرد

 وضعیت هلال صبحگاهی ذی القعده 1442

در صبحگاه جمعه 18 تیر1400 برابر با 28 ذی القعده 1442 مطابق با 9 جولای 2021

هلال صبحگاهی در تمام مناطق ایران با سن حدود 24 ساعت با چشم غیر مسلح قابل رویت می‌باشد.

وضعیت هلال شامگاهی ذی الحجه 1442

لحظه مقارنه ماه و خورشید در ساعت 1.17 دقیقه بامداد شنبه 19 تیر به وقت بین المللی و به ساعت تابستانی ایران در ساعت 5.47 دقیقه بامداد خواهد بود.

در غروب روز شنبه در پهنه ایران یک هلال جذاب اما بسیار بسیار سخت را پیش رو خواهیم داشت.

با توجه به اینکه ماه در آن زمان فاصله اش با زمین حدود 395000 کیلومتر است وهمچنین عرض دایره البروجی آن حدود 3 درجه مثبت می باشد لذا همین دو پارامتر مهم باعث شده سن هلال از رکوردهای مهم جهانی فاصله نسبتا زیاد و همچنین جدایی زاویه ای آن کمتر از حد دانژون باشد.

محاسبات نشان می دهد اگر اندکی پارامتر ماه به سمت حضیض مداری سوق پیدا می‌کرد و عرض دایره البروجی آن بیش از 4 درجه مثبت می‌بود، قطعا وضعیت رویت پذیری ماه بهتر و در ردیف هلال‌های با سن کم و جدایی زاویه ای بیش از حد دانژون قرار می‌گرفت و جایگاه بهتری در جدول رکوردهای جهانی داشت، اما برای یک رصدگر آماتور و علاقمند به رویت هلال ماه، هیچگاه نباید حتی چنین ماهی با تمام سختی آن ناامید کننده باشد لذا پیشنهاد نگارنده این است که رصدگران هلال ماه با داشتن ابزار قوی و مکان مناسب، حتما اقدام به رصد این هلال جذاب و سخت داشته و مطمئناً ندیدن آن نیز کمک بسیار زیادی به داده های رصدی در جهان خواهد داشت.

مناطق شمال شرقی – شرق و جنوب شرقی کشور در غروب روز شنبه:

پارامترهای هلال ماه در منطقه شمال شرقی (مشهد و اطراف) با ارتفاع حدود 5.30 فاز 45 صدم درصد و جدایی زاویه ای 6.47 از مناطق شرقی و جنوب شرقی مناسب تر اما رویت آن بسیار سخت خواهد بود و حتی غیر ممکن.

 مناطق مرکزی:

در شهرهای تهران – مرکز ایران – اصفهان – شیراز اندکی به جدایی زاویه ای و فاز ماه افزوده شده اما کماکان رویت هلال بسیار سخت خواهد بود، به عنوان مثال در تهران جدایی به 7 درجه خواهد رسید (حد دانژون) اما کماکان ارتفاع و فاز ماه زیر حد رویت معیار فاز و ارتفاع است (ارتفاع 5.45 و فاز 47 صدم درصد). وضعیت پارامترهای ماه در شهرهای بزرگی چون اصفهان، شیراز و مرکزی اندکی از تهران ضعیف تر است.

مناطق شمال غرب – غرب و جنوب غرب:

در مناطق شمال غربی کشور دو پارامتر جدایی زاویه ای و فازماه به حد قابل قبولی از معیار فاز و ارتفاع رسیده اما ارتفاع زیر 6 درجه کمی رصد را سخت تر خواهد کرد اما غیر ممکن نیست.

ارتفاع مناسب از سطح دریا، ابزار مجهز حرفه ای و قوی و همچنین پاکی افق کمک بزرگی است برای رصدگران هلال ماه.

در مناطق غربی مثل ایلام و جنوب غربی مثل آبادان اندکی ارتفاع بیشتر از مناطق شمال غربی است اما جدایی و فاز آنها کمتر خواهد شد.

نتیجه: یک هلال جذاب و بسیار سختی پیش رو خواهیم داشت که رکورد سن نداشته اما رکورد جدایی زاویه ای آن بسیار مهم است. پارامترهای هلال ماه در مناطق شمالی کشور شرایط نسبتا مناسبی را نسبت به مناطق جنوبی هم عرض آن داراست.

در نقشه های ارسالی مناطقی که با رنگ سبز مشخص شده با چشم غیر مسلح ، زرد با ابزاردیده خواهد شد ودر مناطق قرمز رنگ هلال ماه قابل رویت نخواهد بود .

تمام محاسبات و نقشه رویت پذیری هلال ذی الحجه در جهان طبق معیار فاز و ارتفاع (معیار قاضی میرسعید) بررسی گردیده.

به امید موفقیت رصدگران رویت هلال ماه.
 سید محسن قاضی میرسعید
13 تیرماه 1400