در نوزدهمین سالگرد شکستن رکورد سن هلال در جهان توسط آقای سیدمحسن قاضی میرسعید، با هلال شامگاهی و بحرانی دیگری روبه رو هستیم که وضعیت هوا جهت رصد این هلال یعنی هلال شامگاهی صفر 1443 در عصر روز سه شنبه 16 شهریورماه را با نگاهی به بخشی از آخرین بولتن سازمان هواشناسی مورخ روز یکشنبه 14 شهریور، بررسی و پیش بینی می کنیم:
” بر اساس تحلیل آخرین نقشه های پیش یابی طی دو روز آینده استان های ساحلی دریای خزر و اردبیل بارش پراکنده خواهند داشت، همچنین در ساعات بعدازظهر در شمال آذربایجان شرقی، شمال و غرب هرمزگان، جنوب فارس و ارتفاعات زاگرس جنوبی در این دو استان و جنوب کرمان افزایش ابر رگبار و رعدوبرق پراکنده گاهی با وزش باد شدید پیش بینی می شود. از روز سه شنبه با شمالی شدن جریانات بر روی دریای خزر، بارش ها در سواحل تقویت شده و تا روز جمعه در استان های اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان و دامنه های شمالی البرز و شمال آذربایجان شرقی بارش باران گاهی با رعدوبرق و وزش باد شدید به تناوب ادامه خواهد داشت و دریای خزر نیز روزهای سه شنبه و چهارشنبه مواج و طوفانی خواهد شد. شدت بارندگی ها روز سه شنبه در استان گیلان و غرب مازندران پیش بینی می شود.
شایان ذکراست روزهای یکشنبه و دوشنبه در بخشهایی از استانهای سمنان، تهران، البرز، قزوین، قم، مرکزی، اصفهان، یزد، ایلام و خوزستان وزش باد شدید گاهی همراه با گردوخاک و کاهش کیفیت هوا پیش بینی می شود و طی این مدت شمال خلیج فارس مواج می باشد. از روز سه شنبه تا پنجشنبه در شمال شرق و شرق کشور و از روز چهارشنبه تا پنجشنبه در جنوب شرق و جنوب غرب کشور وزش باد شدید همراه با باد و گردوخاک پیش بینی می شود. “
عدم پوشش ابر و عدم وجود غبار در آسمان از مهم ترین عناصر هواشناسی مورد نیاز در رؤیت هلال است. به خصوص در افق غربی و جایی که هلال ماه در آنجا قرار دارد.
در ادامه به نقشه های پیش یابی هواشناسی سرعت باد، آب قابل بارش (جایگزین مقدار رطوبت در جو)، پوشش ابر و گردوغبار، در ساعت 19:30 سه شنبه نگاهی می اندازیم.
نتیجه گیری:
با نگاه به اغلب نقشه های هواشناسی و مدل های پیش بینی مختلف و نیز با توجه به نقشه های فوق می توان گفت که برای هلال شامگاهی صفر 1443، در عصر روز سه شنبه 16 شهریور ماه برای استان های اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان و دامنه های شمالی البرز و شمال آذربایجان شرقی بارش باران و وزش باد شدید خواهیم داشت. برای ارتفاعات و مناطقی از استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و فارس و غرب بوشهر ابرناکی دور از انتظار نخواهد بود، (پوشش ابر با رنگ آبی) و امکان جلوگیری از رصد هلال را دارد. با توجه به فصل تابستان و اقلیم مناطق و نیز با دیدن نقشه سرعت باد و گردوغبار، در استان های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و غرب خوزستان و ایلام، با وزش باد شدید انتظار می رود که با کاهش دید و گردوخاک مواجه باشیم. همچنین با توجه به پیش بینی بولتن سازمان هواشناسی در بیشتر مناطق مرکزی کشورمان در روزهای قبل از سه شنبه وضعیت مناسبی از لحاظ گردوغبار نخواهیم داشت که این باعث می شود افق چندان مناسبی برای رصد نداشته باشیم.
بنابراین به نظر من بهترین مناطق برای رصد هلال شامگاهی صفر شرق، شمال غرب و بخش هایی از جنوب ارتفاعات زاگرس و مناطق اطراف آن می باشد.
در پایان لازم می دانم که اشاره کنم پیش بینی هواشناسی همواره با خطا همراه خواهد بود. ولی در نتیجه گیری، یک پیش بین هواشناسی با توجه به تجربه شخصی، شناخت از وضعیت هوا و اقلیم منطقه، مقایسه مدل های پیش بینی و با توجه با جمیع جهات پیش بینی را ارائه می نماید. امیدوارم رصد موفقی داشته باشید و با رعایت پروتکل های بهداشتی از بیماری کرونا دور بوده و مواظب سلامتی خود باشید.
سیامک نیک طلب، کارشناس پیش بینی سازمان هواشناسی کشور