وضعیت هوا جهت رصد هلال صبحگاهی صفر در صبح روز سه شنبه 13 مهرماه را با نگاهی به آخرین بولتن سازمان هواشناسی مورخ یکشنبه 11 مهر، بررسی می کنیم:
“براساس تحلیل آخرین نقشه های پیش یابی، امروز یکشنبه به دنبال فعالیت سامانه کم فشار حاره ای در نواحی از جنوب سیستان و بلوچستان و شرق هرمزگان بارندگی شدید و وزش باد خیلی شدید انتظار می رود و دریای عمان و تنگه هرمز متلاطم و توفانی است. لازم به ذکر است که در اواخر وقت امروز شدت و گستره فعالیت بارشی سامانه در منطقه مذکور کاهش خواهد یافت.
علاوه براین، امروز برای بخش هایی از شمال آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان و مازندران ابرناکی و بارش پراکنده انتظار می رود. از بعدازظهر دوشنبه تا روزهای پایانی هفته با عبور موج تراز میانی از نوار شمالی کشور در بخش هایی از آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و سواحل دریای خزر بارش باران گاهی به شکل رگبار و رعدوبرق همراه با وزش باد انتظار می رود و بتدریج در روزهای پایانی هفته شدت فعالیت سامانه بارشی افزایش می یابد. طی این مدت دریای خزر مواج خواهد بود. همچنین از روز سه شنبه تا آخر هفته برای نوار شمالی کشور روند کاهشی دما (۶تا ۸ درجه) پیش بینی می شود.
امروز و فردا در نواحی شمال شرق و شرق کشور (بویژه منطقه زابل) وزش باد شدید و در مناطق مستعد خیزش گردوخاک انتظار می رود.
دریای عمان، تنگه هرمز و نیمه شرقی خلیج فارس طی دو روز آینده مواج و متلاطم خواهد بود. “
جهت رصد هلال صبحگاهی، عدم پوشش ابر و عدم وجود غبار در آسمان از مهم ترین عناصر هواشناسی مورد نیاز است. به خصوص در افق شرقی و جایی که هلال ماه در آنجا قرار دارد.
پس به نقشه های پیش یابی هواشناسی گردوغبار، پوشش ابر و آب قابل بارش (جایگزین مقدار رطوبت در جو) در ساعت های 6:30 سه شنبه نگاهی می اندازیم.
نتیجه گیری:
با نگاه به اغلب نقشه های هواشناسی و مدل های پیش بینی مختلف و نیز با توجه به نقشه های فوق می توان گفت که برای هلال صبحگاهی صفر 1443، در صبح روز سه شنبه 13 مهر ماه استان های گیلان، مازندران، گلستان و اردبیل و شمال استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، قزوین و خراسان شمالی کاملاً ابری خواهند بود. همچنین استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان و جنوب کرمان، فارس و غرب بوشهر نیمه ابری تا تمام ابری خواهند بود. (پوشش ابر با رنگ آبی)
با توجه به فصل و اقلیم مناطق و نیز با دیدن نقشه گردوغبار و رطوبت موجود در جو در استان خوزستان انتظار می رود که با کاهش دید و گردوغبار مواجه باشیم.
بنابراین غیر از مناطق گفته شده، سایر استان ها و مناطق برای رصد هلال صبحگاهی صفر، وضعیت مناسبی خواهند داشت.
در پایان لازم می دانم که اشاره کنم پیش بینی هواشناسی همواره با خطا همراه خواهد بود. ولی در نتیجه گیری، یک پیش بین هواشناسی با توجه به تجربه شخصی، شناخت از وضعیت هوا و اقلیم منطقه، مقایسه مدل های پیش بینی و با توجه با جمیع جهات پیش بینی را ارائه می نماید. امیدوارم رصد موفقی داشته باشید و با رعایت پروتکل های بهداشتی از بیماری کرونا دور بوده و مواظب سلامتی خود باشید.
سیامک نیک طلب، کارشناس پیش بینی سازمان هواشناسی کشور