وضعیت هوا برای رصد هلال شامگاهی رجب 1443 در روز چهارشنبه 13 بهمن ماه را با نگاهی به بخشی از آخرین بولتن مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور، مورخ روز دوشنبه یازدهم بهمن ماه، بررسی می کنیم:
” براساس تحلیل آخرین نقشههای هواشناسی، از بعدازظهر امروز، با ورود سامانه بارشی از جنوبغرب کشور بهتدریج در استانهای خوزستان، کهگیلویهوبویراحمد، چهارمحالوبختیاری، لرستان، کرمانشاه، ایلام، غرب اصفهان و شمال فارس، افزایش ابر، بارش باران، گاهی رعدوبرق، وزش باد شدید موقت و در مناطق مرتفع بارش برف پیشبینی میشود. سهشنبه گستره فعالیت سامانه بارشی افزایش یافته و با حرکت شرقسوی آن علاوه بر نواحی غرب و جنوب غرب، در بخشهایی از مرکز، شرق، شمالشرق، ارتفاعات و دامنههای البرز و همچنین در استانهای بوشهر، کرمان و فارس بارش ادامه خواهدداشت. بیشینه شدت بارش در این روز در استانهای خوزستان، چهارمحالوبختیاری، جنوب لرستان، کهگیلویهوبویراحمد، غرب اصفهان و شمالغرب فارس خواهدبود و در نواحی کوهستانی البرز مرکزی و زاگرس مرکزی، کولاک برف انتظار می رود. اوایل وقت چهارشنبه در استانهای خراسان رضوی و خراسان جنوبی بارش پراکنده پیشبینی می شود و بهتدریج سامانه بارشی از شمالشرق کشور خارج خواهدشد. طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه جوی پایدار در کشور حاکم خواهدبود….
لازم به ذکر است، سه شنبه تا بعدازظهر چهارشنبه در نواحی غرب و جنوبغرب کشور افزایش سرعت باد و رخداد گردوخاک دور از انتظار نیست. همچنین طی روزهای سه شنبه تا پنج شنبه در نواحی شرق و جنوبشرق کشور وزش باد شدید موقت و در نواحی مستعد، خیزش گردوخاک پیشبینی میشود. این شرایط روز چهارشنبه در شرق کرمان و غرب سیستانوبلوچستان موجب کاهش کیفیت هوا و دید افقی خواهدشد. سهشنبه و چهارشنبه خلیج فارس و چهارشنبه و پنجشنبه تنگه هرمز و دریای عمان مواج خواهدبود.”
عدم پوشش ابر و عدم وجود غبار در آسمان از مهمترین عناصر هواشناسی موردنیاز در رؤیت هلال است. بهخصوص در افق غربی و جایی که هلال ماه در آنجا قراردارد. پس در اینجا به نقشههای پیشیابی هواشناسی پوشش ابر و میزان گردوغبار در ساعت 18:30 روز چهارشنبه نگاهی میاندازیم.
نتیجهگیری:
با نگاه به اغلب نقشههای هواشناسی و مدلهای پیشبینی مختلف و نیز باتوجه به تصاویر فوق میتوان گفت که برای هلال شامگاهی رجب 1443 در عصر روز چهارشنبه 13 بهمن ماه، به جز مناطقی در استانهای سیستانوبلوچستان، کرمان (شرق و جنوب)، هرمزگان، بوشهر، خوزستان و جنوب ایلام، که احتمال وجود پدیده گردوغبار در آنها بوده و نیز شمال استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی و اردبیل که کمیابری تا نیمهابری می باشند؛ در سایر مناطق کشور هوا صاف بوده و مشکلی برای رؤیت هلال وجود نخواهدداشت.
طبق محاسبات انجام شده هلال ماه رجب در تمام نقاط ايران با چشم غيرمسلح در پهنه ايران با ارتفاعي مناسب قابل رويت مي باشد.
در پایان لازم میدانم که اشارهکنم پیشبینی هواشناسی همواره با خطا همراه خواهدبود. ولی در نتیجهگیری، یک پیشبین هواشناسی با توجه به تجربه شخصی، شناخت از وضعیت هوا و اقلیم منطقه، مقایسه مدلهای پیشبینی و با توجه به جمیع جهات پیشبینی را ارائه مینماید. امیدوارم رصد موفقی داشتهباشید و با رعایت نکات بهداشتی و ایمنی، مواظب سلامتی خود باشید.
سیامک نیک طلب، کارشناس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا