پیش بینی وضعیت هواشناسی برای رؤیت هلال صبحگاهی شعبان 1443 هجری قمری

با تبریک و شادباش عید نوروز و آغاز سال نو هجری شمسی، وضعیت هوای آخرین هلال صبحگاهی شعبان در صبح روز پنج شنبه 11 فروردین را با نگاهی به آخرین بولتن مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور، مورخ روز چهارشنبه دهم فروردین ماه، بررسی می‌کنیم:

” از اواخر امشب و روز پنجشنبه با عبور امواج تراز میانی از روز کشور در برخی نقاط استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، زنجان، کردستان، کرمانشاه، لرستان، ایلام، همدان، مرکزی، قزوین، البرز، تهران، قم، غرب اصفهان ، شمال چهارمحال و بختیاری،گیلان و غرب مازندران در برخی ساعات رگبار باران گاهی رعدوبرق و وزش باد شدید موقت پیش بینی می شود. روز جمعه نیز بارش پراکنده و خفیف ارتفاعات  شمال شرق پیش بینی می شود. روزهای شنبه  تا دوشنبه جوی پایدار در کشور خواهیم داشت و در این مدت افزایش دما در نیمه شمالی کشور و وزش باد گرم جنوبی در استانهای ساحلی خزر و اردبیل پیش بینی می شود و به سبب ذوب برف، احتمال سقوط بهمن در محورهای کوهستانی شمالی کشور وجود دارد. از بعدازظهر جمعه و روز شنبه نیز خلیج فارس  مواج می باشد..”

برای رصد هلال صبحگاهی، عدم پوشش ابر و عدم وجود غبار در آسمان از مهم‌ترین عناصر هواشناسی موردنیاز می باشد؛ به‌خصوص در افق شرقی و جایی که هلال ماه در آنجا قراردارد. در اینجا به نقشه پیش‌یابی هواشناسی پوشش ابر و ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون، در ساعت 6:30 پنج شنبه یازدهم فروردین نگاهی می‌اندازیم.

نقشه پیش‌یابی پوشش ابر ساعت 7:30 ، پنج شنبه 11 فروردین
نقشه پیش‌یابی ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون ساعت 7:30 ، پنج شنبه فروردین

نتیجه گیری:

با توجه به آنچه در بولتن سازمان هواشناسی آمده و نیز با نگاهی به نقشه های فوق می‌توان گفت که برای هلال صبحگاهی شعبان 1443، در صبح روز پنج شنبه 11 فروردین ماه، آسمان استان‌های آذربایجان‌شرقی، آذربایجان‌غربی، کردستان و خراسان شمالی، نیمه ابری تا تمام ابری و آسمان استان های کرمانشاه، اردبیل، گلستان، گیلان، مازندران، البرز، تهران، قزوین، زنجان، همدان، لرستان، ایلام، مرکزی و قم ابری خواهدبود که در برخی مناطق مرتفع زاگرس با بارش همراه می باشد. آسمان در شمال استان های سمنان، اصفهان و خوزستان نیز نیمه ابری است. همچنین آسمان استان های یزد، خراسان جنوبی، فارس، کرمان، بوشهر و هرمزگان کمی ابری و دارای ابرهای سیروسی با ارتفاع بالا می باشد که رصد هلال را مشکل ساز خواهد کرد. همچنین با دیدن نقشه پیش‌یابی ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون و با توجه به عبور موج، آسمان در نوار غربی و جنوب غربی کشورمان در استان‌های کرمانشاه، خوزستان و ایلام دارای گردوخاک خواهدبود و رصد هلال را با مشکل مواجه خواهدکرد. در سایر مناطق برای رصد هلال مشکلی وجود نخواهد داشت.

در پایان لازم می‌دانم اشاره‌کنم که پیش‌‎بینی هواشناسی همواره با خطا همراه‌ بوده، ولی در نتیجه‌گیری، یک پیش‌بین هواشناسی با استفاده از تجربه شخصی، شناخت از وضعیت هوا و اقلیم منطقه، مقایسه مدل‌های پیش‌بینی مختلف و باتوجه با جمیع جهات پیش‌بینی را ارائه می‌نماید. امیدوارم در سال جدید رصدهای موفقی داشته‌باشید و با رعایت نکات بهداشتی و ایمنی، مواظب سلامتی خود باشید.

سیامک نیک طلب، کارشناس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا