پیش بینی وضعیت هواشناسی برای رؤیت هلال شامگاهی شوال 1443 هجری قمری

وضعیت هوا برای رصد هلال شامگاهی شوال 1443 در روز یکشنبه 11 اردیبهشت ماه را با نگاهی به آخرین بولتن مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور، مورخ روز جمعه نهم اردیبهشت ماه، بررسی می‌کنیم:

” بر اساس آخرین خروجی مدل‌های هواشناسی امروز در استان‌های واقع در شمال غرب، غرب، جنوب غرب، مرکز، استان‌های ساحلی خزر و در استان‌های خراسان شمالی، قزوین، البرز، تهران، سمنان، قم، بوشهر، نیمه شمالی فارس و غرب خلیج فارس در برخی ساعات رگبار باران، رعدوبرق، وزش باد شدید موقت، گاهی گردوخاک و در نقاط مستعد بارش تگرگ پیش‌بینی می‌شود. این وضعیت روز شنبه به جز استان‌های سیستان وبلوچستان، هرمزگان، خراسان جنوبی، بوشهر و یکشنبه به جز استان‌های سیستان وبلوچستان، هرمزگان، بوشهر و فارس در سایر مناطق کشور پیش‌بینی می‌شود. روزهای دوشنبه و سه شنبه نیز در نوار شمالی کشور بارش رخ خواهدداد. در سه روز آینده در مناطق جنوبی و شرقی کشور وزش باد شدید انتظار می‌رود. همچنین تا روز یکشنبه در نواحی غرب و جنوب غرب کشور گردوخاک و کاهش کیفیت هوا پیش‌بینی می‌شود. امروز خلیج فارس و روزهای شنبه و یکشنبه تنگه هرمز و دریای عمان مواج می‌باشند.”

عدم پوشش ابر و عدم وجود غبار در آسمان از مهم‌ترین عناصر هواشناسی موردنیاز در رؤیت هلال است. به‌خصوص در افق غربی و جایی که هلال ماه در آنجا قراردارد.

در اینجا نقشه‌ پیش‌یابی هواشناسی پوشش ابر و میزان گردوغبار در ساعت 19:30 روز یکشنبه را مشاهده می‌کنید.

نقشه پیش‌یابی پوشش ابر (رنگ آبی) ساعت 19:30، یکشنبه 11 اردیبهشت
نقشه پیش‌یابی میزان گردوغبار (رنگ قهوه ای تیره) ساعت 19:30، یکشنبه 11 اردیبهشت

نتیجه‌گیری:

با نگاه به اغلب نقشه‌های هواشناسی و مدل‌های پیش‌بینی مختلف و نیز باتوجه به تصاویر فوق می‌توان گفت که برای هلال شامگاهی شوال 1443 در عصر روز یکشنبه 11 اردیبهشت ماه، آسمان در استان‌های سیستان‌وبلوچستان، هرمزگان، بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و یزد کمی ابری تا نیمه ابری خواهدبود. البته با توجه به سرعت وزش باد و افزایش در این مناطق به خصوص در جنوب شرق و جنوب غرب کشورمان احتمال خیزش گردوخاک وجوددارد. در استان هایی چون خراسان جنوبی، اصفهان، چهارمحال وبختیاری و ایلام آسمان نیمه ابری تا تمام ابری خواهدبود که با کمی اقبال، احتمال شکار هلال در لحظاتی وجوددارد.

در مجموع می توان گفت که باردیگر رصد هلال این ماه چالش بزرگ دیگری خواهد بود که هم وضعیت عوامل نجومی و هم عوامل هواشناسی، آن را پیچیده می‌کند.

در پایان لازم می‌دانم که اشاره‌کنم پیش‌بینی هواشناسی همواره با خطا همراه خواهدبود. ولی در نتیجه‌گیری، یک پیش‌بین هواشناسی با توجه به تجربه شخصی، شناخت از وضعیت هوا و اقلیم منطقه، مقایسه مدل‌های پیش‌بینی و با توجه به جمیع جهات پیش‌بینی را ارائه می‌نماید. امیدوارم رصد موفقی داشته‌باشید و با رعایت نکات بهداشتی و ایمنی، مواظب سلامتی خود باشید.

سیامک نیک طلب، کارشناس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا